Wyzwania dla Polski – 25 lat po odzyskaniu suwerenności - Kuźniar, Roman (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Ćwierćwiecze polskiej suwerenności – od upadku komunizmu – było sukcesem Polski zarówno w sferze przemian wewnętrznych, gospodarczych i politycznych, jak i sferze jej polityki zagranicznej i osiągniętej pozycji międzynarodowej. Osiągnięcia nie eliminują wyzwań. Żaden naród w żadnym momencie swego istnienia nie jest od nich wolny. Wśród wyzwań wewnętrznych, przed którymi stoi Polska, autor wymienia zapewnienie funkcjonalności systemu politycznego, europeizację Polski w sensie europejskich standardów życia społecznego oraz powstrzymanie zapaści demograficznej. Do europejskich wyzwań Polski autor zalicza przede wszystkim włączenie się do strefy euro, która staje się twardym rdzeniem integracji europejskiej. Ponadto ważna będzie jej aktywność na rzecz takiego kształtu instytucjonalnego i tożsamości UE, która zapewni jej witalność i zdolność do wpływania na jej otoczenie. Wreszcie, Polska musi zabiegać o europejski charakter Europy Wschodniej, która jest częścią jej historii i geopolitycznego sąsiedztwa.