Ocena stabilności dochodów publicznych na przykładzie zasobów własnych Unii Europejskiej w latach 2000-2010 - Garsztka, Przemysław; Cieślukowski, Maciej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Stabilne dochody publiczne zapewniają środki na realizację zadań publicznych i gwarantują szeroko rozumiane bezpieczeństwo finansów publicznych. Pojęcie stabilności dochodów publicznych nie zostało jednak jednoznacznie zdefiniowane. W artykule przybliżono pojęcie stabilności dochodów publicznych oraz zaproponowano metody pomiaru tej stabilności za pomocą tzw. współczynnika zmienności. Analizę przeprowadzono na przykładzie systemu zasobów własnych Unii Europejskiej obowiązującego w latach 2000-2010. Badania empiryczne przeprowadzono dla poszczególnych rodzajów dochodów w różnych ujęciach i uzyskano zróżnicowane wyniki. Zaproponowany współczynnik zmienności pozwala w sposób transparentny opisać i porównać stabilność różnych dochodów publicznych, niezależnie od cyklu koniunkturalnego. Ta metoda pomiaru może również być stosowana do porównania stabilności dochodów na różnych szczeblach władzy publicznej.