Innowacyjność, produktywność i konkurencyjność gospodarki a międzynarodowa współpraca gospodarcza - Gorynia, Marian (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Głównym celem opracowania jest identyfikacja oraz dokonanie przeglądu i oceny możliwych związków pomiędzy innowacyjnością, produktywnością i konkurencyjnością gospodarki a międzynarodową współpracą gospodarczą. Podporządkowana temu jest realizacja czterech celów szczegółowych. Pierwszym celem jest identyfikacja i zewidencjonowanie możliwych kanałów obustronnego wpływu pomiędzy badanymi zmiennymi. Drugim celem jest zakwalifikowanie poszczególnych kanałów wpływu do różnych występujących w literaturze koncepcji teoretycznych. Wreszcie trzeci cel to dokonanie przeglądu wyników badań empirycznych dotyczących związków innowacyjności, konkurencyjności i międzynarodowej współpracy gospodarczej wraz z ich odniesieniem do wątków występujących w literaturze przedmiotu. Kolejnym czwartym celem jest zarysowanie implikacji praktycznych przeprowadzonych rozważań czyli przedstawienie zestawu rekomendacji dla polityki gospodarczej.