Mikrofinanse a oprocentowanie produktów kredytowych kierowanych do osób ubogich - Adamek, Jacek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Dyskusja nad kondycją współczesnych mikrofinansów skupia się na wielu problemach, wśród których ważne miejsce zajmuje zagadnienie warunków dostępu do usług mikrofinansowych, w tym oprocentowania produktów pożyczkowo-kredytowych. Przekonaniu, że stopy procentowe kredytów udzielanych osobom ubogim powinny być dla nich na tyle „atrakcyjne”, aby produkty te mogły być wykorzystywane przez swoich beneficjentów, przeciwstawia się koncepcję, zgodnie z którą stopa ta musi być kalkulowana, przede wszystkim, na poziomie zapewniającym trwałość i stabilność funkcjonowania instytucji mikrofinansowej, nawet w sytuacji konieczności stosowania wysokich cen usług finansowych, często przekraczających poziomy wyznaczane dla oprocentowania kredytów/pożyczek oferowanych przez tradycyjnych pośredników finansowych. Te sprzeczne poglądy tworzą przestrzeń rozważań prowadzonych w niniejszym artykule, którego celem jest określenie i analiza uwarunkowań determinujących oprocentowanie mikropożyczki, zarówno w wymiarze teoretycznym, jak i praktycznym, oraz przedstawienie własnych, autorskich refleksji dotyczących powyższej problematyki.