Polska migracja: motywy mobilności, jej dynamika i propozycja socjologicznej rekonceptualizacji - Nowak, Marek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Artykuł zbiera podstawowe informacje na temat zjawiska współczesnych polskich emigracji. We wprowadzającej części artykułu dokonano zestawienia kolejnych faz emigracji, po to by następnie zająć się interpretacją uwarunkowań i źródeł jej najnowszych fal po 2004 r. Na podstawie rekonceptualizcji podstawowych założeń XIX-wiecznej teorii migracji omówiono czynniki wypychające w Europie Środkowej i Wschodniej, aby wprowadzić pojęcie „czynników indywidualnych”. Celem analizy jest przedstawienie możliwej strategii odpowiadania na pytania dotyczące przyczyn migracji w naszym regionie, rekapitulującej zarejestrowane różnice w odpływie siły roboczej z poszczególnych krajów. Analiza oparta jest na zestawianiu danych statystycznych pochodzących z dostępnych publikacji naukowych, publicznych statystyk oraz badań opinii publicznej.