Jak „wyceniane” są osiągnięcia sportowe osób niepełnosprawnych? Analiza zjawiska z perspektywy socjologicznej - Niedbalski, Jakub (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
W artykule podjęte zostały kwestie odnoszące się do postrzegania siebie i swojej kariery sportowej przez niepełnosprawnych sportowców w Polsce. W tym kontekście główny nacisk położono na następujące zagadnienia: po pierwsze, wartość komercyjną i rynkową sportowców niepełnosprawnych oraz ich wykluczenie z transakcji ekonomicznej, rozumianej jako możliwość „sprzedaży” i zarabiania na własnym wizerunku: po drugie, medialne marginalizowanie wydarzeń sportowych z udziałem osób niepełnosprawnych i po trzecie, społeczną „wycenę” niepełnosprawnych sportowców, a także ograniczoną rolę prestiżu i społecznego uznania, jaką w związku ze swoimi sukcesami odczuwają sportowcy niepełnosprawni. Powyższe zagadnienia stały się przyczynkiem do rekonstrukcji poczucia sensu aktywności fizycznej i uprawiania sportu jako specyficznych działań widzianych z perspektywy osób niepełnosprawnych. W badaniach wykorzystane zostały dane jakościowe zdobyte za pomocą techniki pogłębionego wywiadu swobodnego oraz obserwacji jawnej przeprowadzonych wśród osób niepełnosprawnych uprawiających sport. Analiza i interpretacja materiału badawczego prowadzona jest zgodnie z zasadami metodologii teorii ugruntowanej.