Kompensata państwowa dla ofiar przestępstw – krytyczna analiza polskiej ustawy kompensacyjnej - Kolendowska-Matejczuk, Marta (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Publikacja zawiera krytyczną analizę przepisów polskiej ustawy kompensacyjnej. W opracowaniu autorka wskazuje, że ustawa ta w praktyce zupełnie nie działa, a także próbuje udzielić odpowiedzi na postawione w opracowaniu pytanie, jakie są główne przyczyny takiego stanu. Poza diagnozą wskazanego problemu autorka formułuje wnioski de lege ferenda, których uwzględnienie mogłyby doprowadzić, w jej przekonaniu, do zmiany niekorzystnego dla ofiar przestępstw porządku prawnego.