Granica pomiędzy dokuczaniem a przestępstwem stalkingu oraz innymi typami czynów zabronionych - Kluza, Jan (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Artykuł przedstawia problematykę związaną z określeniem relacji, w jakiej pozostają w stosunku do siebie wykroczenie określone w art. 107 Kodeksu wykroczeń i przestępstwo stalkingu z art. 190a § 1 Kodeksu karnego oraz inne typy przestępstw cechujących się naruszeniem spokoju psychicznego pokrzywdzonego. Czyny te pozostają w stosunku krzyżowania, a granicę pomiędzy nimi wyznacza przede wszystkim intensywność działania sprawcy.