Organizacja i finansowanie świadczeń opieki długoterminowej w wybranych krajach UE - Lach, Daniel E. (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Artykuł przedstawia zagadnienia dotyczące konstruowania systemu świadczeniowego związanego z ryzykiem niesamodzielności (potrzeby długoterminowej opieki). Omówiono w nim modelowe rozwiązania dotyczące organizacji i finansowania systemu przyjęte w Holandii, Niemczech i Austrii, aby na ich tle sfomułować propozycje ukształtowania systemu opieki długoterminowej w Polsce.