Przesłanki wdrażania cyfryzacji jednostek samorządu lokalnego finansowanej ze środków unijnych - Drgas, Krzysztof (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Tematem artykułu jest opisanie czynników wpływających na pozyskiwanie dotacji unijnych w celu przeprowadzenia cyfryzacji jednostek samorządu lokalnego. W części teoretycznej zostały opisane zagadnienia leżące u podstaw procesu cyfryzacji, związane także z nowym spojrzeniem na relację urząd–klient, a także gromadzeniem i zarządzaniem danymi. W części empirycznej dokonano przeglądu przesłanek cyfryzacji jednostek samorządu lokalnego finansowanej ze środków unijnych, które zostały zweryfikowane na podstawie badania pilotażowego, polegającego na przeprowadzaniu wywiadów telefonicznych z osobami zatrudnionymi w wybranych urzędach. Obok przesłanek formalnych, jak budżet gminy czy wcześniejsze doświadczenia w pozyskiwaniu środków unijnych, istotne okazały się także przesłanki nieformalne, jak np. wprowadzenie projektu w sąsiedniej gminie.