Kilka uwag o nowych kompetencjach przewodniczącego organu stanowiącego i kontrolnego jednostki samorządu terytorialnego po nowelizacji samorządowych ustaw ustrojowych z 11 stycznia 2018 roku - Baranowska-Zając, Wioleta (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Ustawą z 11 stycznia 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia udziału obywateli w procesie wybierania, funkcjonowania i kontrolowania niektórych organów publicznych do samorządowych ustaw ustrojowych wprowadzono przepisy ustanawiające nowe kompetencje przewodniczących organów stanowiących i kontrolnych jednostek samorządu terytorialnego. Dotyczą one wydawania przez przewodniczącego organu stanowiącego i kontrolnego jednostki samorządu terytorialnego poleceń służbowych pracownikom – odpowiednio – urzędu gminy, starostwa powiatowego i urzędu marszałkowskiego, wykonującym zadania organizacyjne, prawne oraz inne zadania związane z funkcjonowaniem rady gminy, rady powiatu lub sejmiku województwa, ich komisji i radnych oraz ustanowienia podległości zwierzchnictwu służbowemu przewodniczącego tych pracowników. Przepisy ustalające przedmiotowe kompetencje, pomimo zasadności intencji związanych z ich wprowadzeniem, nastręczają jednak licznych wątpliwości interpretacyjnych odnoszących się do zakresu podmiotowego, zakresu przedmiotowego, jak również możliwych skutków ustanowionych uprawnień przewodniczącego organu stanowiącego i kontrolnego jednostki samorządu terytorialnego.