Bezpośredni wpływ orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej na stanowienie prawa podatkowego w Polsce (wstęp do badań) - Mączyński, Dominik (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Artykuł został poświęcony metodologicznym aspektom badań prowadzonych nad wpływem orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) na stanowienie polskiego prawa podatkowego. W tekście wskazano, że wpływ orzeczeń TSUE na krajowy system prawny może mieć charakter bezpośredni, gdy orzeczenie dotyczy danego przepisu prawa krajowego lub pośredni, gdy orzeczenie dotyczy podobnego przepisu tego samego państwa lub innych państw. Prowadzone badania zostały oparte na założeniu, że chociaż zasadniczo skutki orzeczeń TSUE dotyczą sfery stosowania prawa, to mają one jednak istotny wpływ także na stanowienie polskiego prawa podatkowego. W rezultacie przebadane zostały orzeczenia TSUE odnoszące się do przepisów polskich ustaw podatkowych. W wyniku przeprowadzonej analizy wyselekcjonowane zostały te orzeczenia, które wywierają bezpośredni wpływ na polskie prawo podatkowego. Z opisanych w tekście badań wynika, że orzeczenia te zostały wydane po przeprowadzeniu postępowań zainicjowanych skargą Komisji oraz z odesłania prejudycjalnego sądów krajowych.