Koordynacja polityki fiskalnej i monetarnej w strefie euro przed kryzysem i po kryzysie - Markowski, Łukasz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Znaczenie koordynacji polityki fiskalnej i monetarnej istotnie wzrosło po kryzysie z końca pierwszej dekady XXI w. Osiągnięcie skoordynowanych działań, zarówno w aspekcie koordynacji narodowych polityk fiskalnych, jak i w zakresie fiskalno-monetarnym, miał wspomóc szereg wprowadzonych reform od 2011 r. Celem niniejszego artykułu jest analiza koordynacji polityk fiskalnych państw członkowskich strefy euro oraz ich zagregowanego nastawienia z polityką pieniężną Europejskiego Banku Centralnego w dwóch okresach badawczych rozdzielonych najważniejszymi reformami. Analiza obejmuje lata 1999–2018. Ten przedział czasowy został podzielony na dwa podokresy: 1999–2010 i 2011–2018. Do analizy koordynacji nastawienia fiskalnego krajów strefy euro posłużono się indeksem restrykcyjności fiskalnej (FCI) i współczynnikiem korelacji. Zagregowane nastawienie polityk fiskalnych oraz polityki monetarnej, oszacowane za pomocą indeksu warunków pieniężnych (MCI), przedstawiono na mapie restrykcyjności (policy mix). Ponadto oszacowano związek indeksu policy mix (PMI) z luką produktową. Koordynacja narodowych polityk fiskalnych okazała się silniejsza w drugim analizowanym okresie. Niemniej jednak analiza koordynacji fiskalno-monetarnej nie pozwala na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków. Policy mix w pierwszym analizowanym okresie miała charakter antycykliczny, natomiast w drugim – procykliczny. Wciąż istnieje pilna potrzeba dalszej poprawy zarządzania gospodarczego w strefie euro.