Liquidity of bitcoin – insights from Polish and global markets - Włosik, Katarzna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Bitcoinem można obracać na wielu różnych platformach, wykorzystując do tego inne kryptowaluty, jak również waluty tradycyjne. Niemniej jego rzeczywista wymienialność może być ograniczona przez płynność rynku. Głównym celem artykułu jest scharakteryzowanie i porównanie wybranych giełd kryptowalut pod względem płynności. W tym celu przeanalizowano cztery platformy, które odznaczają się wysokim wolumenem obrotu: Kraken, Bitstamp, BitFlyer i BTCBOX, a także dwa małe podmioty umożliwiające handel w polskim złotym: BitBay i BitMarket. W artykule przedstawiono porównanie rynków pod względem liczby zawartych transakcji, średniego czasu pomiędzy kolejnymi transakcjami czy rozkładu wolumenu obrotu w ciągu dnia. Ponadto przeanalizowano zmiany w czasie miary płynności – ILLIQ. Wyniki pozwoliły stwierdzić, że platforma, która znajduje się wśród globalnych liderów w obrocie bitcoinem w danej walucie tradycyjnej, może być postrzegana jako podmiot mały, jeśli zostanie wzięty pod uwagę obrót w innej walucie tradycyjnej. Ponadto najbardziej popularne platformy umożliwiające wymianę bitcoina na polskiego złotego, czyli BitBay i BitMarket, mogą być uznane za rynki lokalne. Są one głównie wykorzystywane do handlu w złotym. W przypadku obrotu bitcoinem w innych walutach tradycyjnych cechuje je bardzo niska płynność. Czynniki takie jak home bias, możliwość handlu bitcoinem w mniej popularnej walucie tradycyjnej (w porównaniu ze światowymi walutami rezerwowymi) oraz interfejs użytkownika w języku polskim mogą dawać pewną przewagę konkurencyjną tym platformom.