Mandaty i grzywny w polskich gminach – narzędzie polityki karnej czy polityki budżetowej? - Olejnik, Łukasz Wiktor (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Celem artykułu jest analiza dochodów z mandatów i grzywien w polskich samorządach oraz weryfikacja hipotez na temat ich rzeczywistych przyczyn. Na podstawie stworzonego zbioru danych dochodów z mandatów w poszczególnych działach budżetowych 2474 gmin w Polsce w latach 2007–2017 zbadano zróżnicowanie wpływów z mandatów w poszczególnych gminach. Analiza danych wskazuje, że w Polsce istnieje grupa gmin, w których mandaty i grzywny stały się narzędziem polityki budżetowej i środkiem do generowania znacznych dochodów niepodatkowych. Wyniki estymacji modelu ekonometrycznego potwierdzają zależność między dochodami z mandatów a przestępczością, sytuacją makroekonomiczną oraz wydatkami na straż miejską lub straż gminną. Nie zaobserwowano spadku dochodów z mandatów przed wyborami samorządowymi.