O (de)kompozycjach współczesności - Wrzesień, Witold (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Zmiany polityczne, ekonomiczne, cywilizacyjne i społeczne ostatnich kilkudziesięciu lat doprowadziły do globalnego rozregulowania, w której to rzeczywistości mogła zaistnieć ideologia dezorganizacji. W społeczeństwie niepogrążonym w procesie dekompozycji dotychczasowych regulacji normatywnych (anomia) ten typ marketingowych quasi-rewolucyjnych idei skazany byłyby na porażkę. Podważanie sensu normatywnych regulacji celów i zastępowanie ich nowymi (otoczonymi fałszywym mitem udoskonalania świata), to przykład anomii wykorzystywanej do maksymalizacji zysku (nie tylko w sensie finansowym). Równolegle wypracowane zostały i uległy utrwaleniu dwa nowe mechanizmy kontroli społecznej – kontrola przez emocje i kontrola przez tworzenie iluzji. Niniejszy tekst stanowi wstępną próbę analizy wskazanych powyżej zjawisk i procesów.