Świadczenie usług farmaceutycznych w aptekach jako udzielanie świadczeń zdrowotnych - Kaczan, Damian (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2019)
Rozważania zawarte w artykule mają na celu umożliwienie rozstrzygnięcia wątpliwości odnośnie do nadania osobom poszukującym usług farmaceutycznych w aptekach statusu pacjentów w rozumieniu ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta.W opracowaniu zaprezentowano historyczne uzasadnienie przyznania fachowemu personelowi apteki kompetencji do podejmowania działań podobnych do pomocy lekarskiej. Określono też cechy wspólne aptek oraz zakładów leczniczych. Analiza ta prowadzi do wniosku, że profesjonalne świadczenie usług farmaceutycznych można uznać za wykonywanie działalności leczniczej szczególnego rodzaju. Ponadto, zbadano podstawowe czynności fachowe dokonywane w aptece w kontekście spełnienia przesłanek świadczenia zdrowotnego w rozumieniu ustawy o działalności leczniczej. Pozwala to stwierdzić, iż niektóre usługi farmaceutyczne mają status świadczenia zdrowotnego, a osoby poszukujące usług farmaceutycznych w aptekach najczęściej są pacjentami.