Instytucja współdziałania materialnego w wydawaniu aktów administracyjnych na przykładzie wybranych porządków prawnych – Polski i Republiki Federalnej Niemiec - Staniszewska, Lucyna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Problematyka artykułu koncentruje się na zagadnieniu współdziałania organów administracji publicznej, które ma na celu usprawnienie działań administracji. Współdziałanie stanowi przede wszystkim prawny obowiązek w zakresie wskazanym w normie materialnoprawnej, a organ współdziałający obowiązany jest to działanie podjąć we właściwej formie. W omawianych porządkach prawnych: polskim i niemieckim, wyróżnia się wiele form i gradacji współdziałania. W artykule omówiona została problematyka charakteru prawnego aktów uczestnictwa, a także pomocniczy charakter postępowania przed organem obowiązanym do zajęcia stanowiska. Omówiona została kwestia udziału stron postępowania głównego przed organem współdziałającym oraz modele sądowej kontroli aktu uczestnictwa. Konkluzja artykułu sprowadza się do tezy o konieczności przemyślenia przez ustawodawcę modelu współdziałania w prawie polskim, a także poprawy praktyki jego stosowania.