Determinanty kredytu kupieckiego w Polsce w świetle wyników analizy danych panelowych – czynniki zróżnicowania wewnątrz- i międzyobiektowego - Wiśniewski, Marcin; Wiśniewska, Dorota; Becella, Adrian (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Kredyt kupiecki stanowi istotny, chociaż, jak się wydaje, najmniej zbadany sposób finansowania przedsiębiorstw w Polsce. W niniejszym artykule autorzy analizują, jakie czynniki określają wybór kredytu kupieckiego przez przedsiębiorstwa w Polsce – jako źródła finansowania oraz sposobu tworzenia należności, a także diagnozują istnienie tzw. efektów indywidualnych, które różnicują poszczególne przedsiębiorstwa pod względem ogólnej skali zastosowania kredytu kupieckiego. Przeprowadzone przez autorów i opisane w tym artykule badania wskazują na zależność tych efektów za branży i struktury aktywów.