Poles’ knowledge about the coordination of retirement pensions in the European Union: an empirical study - Gzik, Monika (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Celem artykułu jest wskazanie na potrzebę popularyzacji wiedzy w Polsce na temat koordynacji emerytur w UE oraz przedstawienie dobrych praktyk upowszechniania wiedzy o koordynacji w wybranych państwach objętych rozporządzeniem koordynacyjnym. Postawiono następującą hipotezę badawczą: Poziom wiedzy Polacy na temat koordynacji emerytur w Unii Europejskiej jest niski. Badanie własne zrealizowano, wykorzystując ilościową metodę CAWI (Computer-Assisted Web Interviewing). Badaniem została objęta próba badawcza licząca łącznie 1000 respondentów. Pomiar realizowany był wśród ogólnopolskiej populacji osób pracujących. Badania własne autorki koncentrują się na międzynarodowym aspekcie emerytur – koordynacji. Badanie pozwoliło na potwierdzenie niskiego poziomu wiedzy Polaków na temat koordynacji. Polacy nie wiedzą, czy polscy pracownicy migrujący wewnątrz europejskiego rynku pracy mogą korzystać z regulacji unijnych, które ułatwiają uzyskanie emerytury oraz czy okresy składowe z tytułu pracy wykonywanej za granicą liczą się przy ustalaniu prawa do polskiego świadczenia. W artykule przedstawiono również dobre praktyki popularyzacji wiedzy o koordynacji w wybranych państwach UE – Austrii, Belgii, Bułgarii, Dani, Finlandii, Hiszpanii, Irlandii, Niemczech, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii, tworząc tym samym rekomendacje dla Polski.