Gospodarka społeczna – nieodkryty potencjał rynku pracy - Reichel, Janusz; Rudnicka, Agata; Socha, Błażej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Celem opracowania była ocena znajomości koncepcji przedsiębiorczości społecznej wśród osób mających rozpocząć aktywność zawodową. Artykuł składa się z trzech części. Część pierwsza wprowadza zagadnienie gospodarki społecznej jako elementu gospodarki rynkowej. Część druga poświęcona została zaprezentowaniu wyników badań własnych zrealizowanych z wykorzystaniem ankiety przeprowadzonej wśród studentów trzeciego roku studiów licencjackich i drugiego roku uzupełniających studiów magisterskich z kierunków ekonomicznych oraz pozaekonomicznych studiujących na Uniwersytecie Łódzkim. W ostatniej części przedstawiono rekomendacje związane z potencjałem rozwoju gospodarki społecznej jako miejsca rozwoju zawodowego. Wyniki badań oraz przeprowadzony przegląd piśmiennictwa wskazują na słabą rozpoznawalność przedsiębiorczości społecznej wśród respondentów. W związku z tym powinny zostać podjęte działania mające na celu dotarcie do młodych ludzi z informacjami o możliwościach tkwiących w tym sektorze a także zmianę postrzegania gospodarki społecznej jako elementu rynku pracy i aktywności gospodarczej.