Mieszkalnictwo socjalne w Polsce w procesie zmian - Przymeński, Andrzej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Przedmiotem artykułu jest mieszkalnictwo socjalne we współczesnej Polsce, będące sektorem mieszkalnictwa społecznego. Celem mieszkalnictwa socjalnego jest udostępnianie mieszkań dla gospodarstw domowych o dochodach zbyt niskich, aby uzyskać dostęp do mieszkań społecznych lub najmowanych na rynku. Udzielanie pomocy w ramach dwu stosowanych obecnie form najmu jest zadaniem własnym gmin. Obecnie w Polsce wprowadzane są zmiany prawa dające gminom większą swobodę w wyborze sposobu tworzenia zasobu mieszkań wykorzystywanych do najmu na warunkach socjalnych i w gospodarowaniu zasobami już posiadanymi. Zmiany te współwystępują ze zmianami modelu polityki mieszkaniowej od modelu selektywnego w wersji szerokiej do modelu selektywnego w wersji wąskiej, to jest takiego, w którym pomoc mieszkaniowa jest kierowana tylko dla niezamożnych gospodarstw domowych. Przyjęty przez rząd w 2016 r. Narodowy Program Mieszkaniowy dotąd nie przynosi wymiernych efektów w postaci zwiększenia skali tworzenia mieszkań społecznych ani poprawy w udzielaniu pomocy mieszkaniowej gospodarstwom domowym o niskich i bardzo niskich dochodach. Dokonane zmiany niosą ze sobą jednak znaczny potencjał zmian korzystnych dla niezamożnych grup ludności, zarówno w ramach mieszkalnictwa społecznego jak i socjalnego.