Sektor małych i średnich przedsiębiorców a metodyka projektowania aktów normatywnych w prawie polskim - Wasilewski, Rafał R. (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Artykuł w zwięzły sposób prezentuje pojęcie oraz specyfikę sektora MŚP, wskazując, że uwarunkowania prawne mogą stanowić barierę dla tworzenia i rozwoju tego sektora przedsiębiorstw. Na gruncie ustalonych barier prawnych wskazano działania organów unijnych oraz krajowych zmierzające do likwidacji tych barier w kontekście procesu legislacyjnego, np. Small Business Act, Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.). W pracy analizie poddano również przepisy regulujące zasady techniki prawodawczej oraz akty normatywne z obszaru prawa gospodarczego odnoszące się do kwestii metodyki prac legislacyjnych. Wynikiem tych badań jest ustalenie, że w art. 66 ust. 1 pkt 2 oraz art. 68 Prawa przedsiębiorców zaakcentowano szczególną pozycję sektora MŚP i wprowadzono rozwiązania powodujące konieczność uwzględniania specyfiki tych przedsiębiorców na etapie projektowania aktów normatywnych.