Wniosek o zezwolenie na zatrudnienie dziecka – zagadnienia teoretyczne i empiryczne - Szuba, Marzena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Wniosek o zezwolenie na podjęcie pracy lub innych zajęć zarobkowych przez dziecko jest instytucją umożliwiającą zgodne z prawem zatrudnienie osoby, która nie ukończyła lat 16. W niniejszym artykule przedstawiona została analiza zagadnień teoretycznych i empirycznych dotyczących wspomnianego wniosku. Najpierw omówiono związanie inspektora pracy dołączonymi do wniosku dokumentami jako najbardziej kontrowersyjną kwestię związaną z analizowaną tematyką. Następnie przeanalizowano oddzielnie każdy z elementów na płaszczyźnie teoretycznej i odniesiono do nich empirycznie uzyskane dane. Na koniec przedstawiono ocenę sposobu uregulowania wymagań, jakie powinien spełniać wniosek o zezwolenie na zatrudnienie dziecka.