Alokacja i redystrybucja zasobów mieszkaniowych w Polsce w kontekście koncepcji sprawiedliwości społecznej (Rowlsa i Dworkina) - Nowak, Karolina; Rataj, Zuzanna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Artykuł koncentruje się na sprawiedliwości społecznej w kontekście lokacji i redystrybucji zasobów mieszkaniowych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem zasobów społecznych. Uwzględniono zachodzące zmiany, wpływające na zwiększenie sprawiedliwości społecznej, rozumianej zgodnie z koncepcją sprawiedliwości dystrybutywnej J. Rawlsa (1971). Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy koncepcja sprawiedliwości społecznej (mającej umocowanie w Konstytucji RP) ma wpływ na realizowaną politykę mieszkaniową? Jeśli tak, to w jaki sposób realizowana jest sprawiedliwość pozioma i pionowa w obliczu zmian i reform programów mieszkaniowych? Analiza koncepcji sprawiedliwości społecznej w polityce mieszkaniowej obejmuje okres od roku 2006, kiedy to powołano program wspierający zakup pierwszego mieszkania „Rodzina na swoim”, do roku 2019 i programu Mieszkanie Plus.