Choroba jako zjawisko społeczne. Analiza walki z afrykańskim pomorem świń - Mamzer, Hanna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Afrykański pomór świń jest bezsprzecznie niebezpieczną chorobą dla świń, dzików i świniodzików. Przynosi znaczące straty gospodarcze. Wydaje się jednak, że walka z chorobą jest wykorzystywana w Polsce do celów, które można określić jako rodzaj reżyserii społecznej. Wdrażane w Polsce rozwiązania eksterminacji dzików nie stanowią skutecznej metody walki z chorobą. Z kolei bioasekuracja, wskazywana jako najskuteczniejsza metoda zapobiegania rozprzestrzeniania się wirusa, nie jest promowana. Szersza, socjokulturowa analiza wykorzystania dyskursu o ASF w generowaniu społecznych napięć wskazuje, że zjawisko jest wieloaspektowe i nie tak proste, jak mogłoby się wydawać.