Janusz Wojciech Libicki i jego wkład do polskiej ekonomii (w osiemdziesiątą rocznicę mordu w Katyniu) - Bochenek, Mirosław (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Celem niniejszego opracowania jest prezentacja dorobku naukowego Janusza Wojciecha Libickiego – ekonomisty, oficera Wojska Polskiego i „katyńczyka”. Jako zwolennik szkoły neoklasycznej oraz stosowania metody matematycznej zajmował się manipulowaniem pieniądza przez bank centralny, kryzysami agrarnymi, nowoczesną teorią kosztów produkcji, równowagą przedsiębiorstwa i rentą producenta, teorią opodatkowania i wydatków publicznych. Był uznawany za nadzieję polskiej ekonomii okresu międzywojennego. Niestety, został zamordowany w okolicach Katynia i szybko zapomniany przez polskich ekonomistów.