Innowacje w ubezpieczeniach komunikacyjnych w Polsce - Manikowski, Piotr; Owsiński, Konrad (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest przegląd i ocena obserwowanych na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat innowacji w obszarze krajowego sektora ubezpieczeń komunikacyjnych zarówno kierowanych do klientów indywidualnych, jak i podmiotów gospodarczych posiadających floty samochodowe, oraz określenie, w jaki sposób zmieniają one charakter funkcjonowania rynku ubezpieczeń komunikacyjnych, w tym trendów związanych z rozwojem tego produktu w Polsce. W opracowaniu w pierwszej kolejności podkreślono wagę przejścia od koncepcji produktocentryczności do klientocentryczności, a następnie omówiono różnego typu innowacje związane z funkcjonowaniem ubezpieczeń komunikacyjnych, zarówno od strony podażowej, jak i popytowej, oraz wskazano ich znaczenie. Podsumowanie rozważań stanowi próba pokazania możliwych kierunków rozwoju tego sektora w kontekście rozwiązań innowacyjnych.