Zindywidualizowane społeczeństwo masowe - Marody, Mirosława (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2020)
Pojęcie masy/ społeczeństwa masowego może wydawać się przestarzałe, jednak odsyła do idei i problemów, które znów nabierają znaczenia w socjologicznej analizie współczesnych procesów społecznych. Odtwarzając przemiany tego pojęcia, możemy zidentyfikować jego stałe elementy oraz te, które ulegają ewolucji ze względu na zmieniający się kontekst historyczny. Do tych ostatnich zaliczyć należy zarówno nowe mechanizmy ukryte za procesami „umasowienia” społeczeństwa, jak i odmienne sposoby sprawowania kontroli nad masami, wśród których – współcześnie – najistotniejszą rolę odgrywa zarządzanie społecznym ryzykiem, marketing oraz ideologia samorealizacji.