Value relevance na przykładzie PZU SA - Pilch, Bartłomiej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Value relevance to koncepcja, wedle której wartości księgowe oddziałują na rynkową wycenę spółki, kurs akcji czy ich stopy zwrotu w kolejnych okresach. Większość badań przeprowadzanych w tym zakresie opiera się na danych panelowych, syntetycznie ujmując tendencje obserwowalne dla grupy spółek. W przypadku analiz przeprowadzonych na przykładzie polskiego rynku kapitałowego wyróżnić można kilka odnoszących się do empirycznego wpływu zysków i danych bilansowych na zmienne rynkowe, a także do wpływu wprowadzenia nowych regulacji w zakresie rachunkowości na stopień value relevance. Badania zazwyczaj pomijają przedsiębiorstwa z sektora finansowego, jednakże wyróżnić można także takie, które skupiają się na określonej grupie podmiotów, takich jak banki czy zakłady ubezpieczeń. W artykule pod uwagę wzięto właśnie ostatnią z wymienionych grup. Niemniej zaprezentowano w nim odmienne podejście niż w większości badań empirycznych – skupiono się na danych finansowych jednej spółki z sektora ubezpieczeń: PZU S.A. Analizę przeprowadzono z wykorzystaniem modeli regresji liniowej, stosując modele oparte na MNK i metodę Praisa-Winstena. Wykorzystano dane finansowe pochodzące z raportów kwartalnych, półrocznych i rocznych z lat 2009–2019. Wyniki badania wskazują na objaśnianie kursów akcji w przyszłości szczególnie przez dane bilansowe, przede wszystkim aktywa i rezerwy techniczno-ubezpieczeniowe, a także przez operacyjne przepływy pieniężne, wynik techniczny i składkę na udziale własnym. Przedstawiono kilka modeli, które można uznać za użyteczne, biorąc pod uwagę ich poprawność pod względem statystycznym i zgodność oszacowań parametrów z założeniami teoretycznymi. Rezultat ten wskazuje również na celowość badań w koncepcji value relevance w odniesieniu do indywidualnych podmiotów.