Ogólne przesłanki nadania stopnia doktora habilitowanego - Kała, Dariusz P. (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
W 2018 r. dokonana została w Polsce reforma szkolnictwa wyższego. Jednym z efektów tej reformy była modyfikacja wymagań związanych z nadawaniem stopnia doktora habilitowanego. Artykuł traktuje o aktualnych ogólnych wymaganiach koniecznych do nadania stopnia doktora habilitowanego z wyłączeniem zagadnień omówionych w dodatkowej publikacji, a poświęconych szczególnym przesłankom nadania habilitacji. W publikacji wyrażono autorskie poglądy będące wynikiem analizy stanu prawnego, poglądów wyrażanych w nauce prawa oraz w orzecznictwie sądowym. W artykule omówiono takie zagadnienia, jak: pozaustawowe kryteria nadania habilitacji, znaczenie bibliometrii dla oceny osiągnięć habilitacyjnych, zakres dorobku naukowego przedstawianego w przewodzie habilitacyjnym, w tym znaczenie doktoratu i dorobku naukowego sprzed doktoratu oraz ograniczenia wynikające z przepisów przejściowych do reformy szkolnictwa wyższego.