Ewolucja przepisów prawnych dotyczących depozytariuszy na rynku funduszy inwestycyjnych w Polsce - Miziołek, Tomasz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Celem artykułu jest prezentacja i ocena ewolucji przepisów prawnych dotyczących funkcjonowania depozytariuszy na rynku funduszy inwestycyjnych w Polsce w latach 1992–2021. Została ona przeprowadzona głównie na podstawie analizy ustaw o funduszach inwestycyjnych z 1997 i 2004 r. oraz ich nowelizacji, w szczególności nowelizacji z 2016 r. Zasadnicze zmiany regulacji prawnych dotyczące depozytariuszy, które wprowadzano począwszy od 2004 r., były głównie konsekwencją implementowania dyrektyw UE dotyczących instytucji zbiorowego inwestowania, przede wszystkim dyrektywy UCITS oraz dyrektywy AIFMD. Istotną rolę w kształtowaniu się przepisów prawnych dotyczących depozytariuszy odegrały również rekomendacje wydawane przez KNF. Ewolucja regulacji prawnych dotyczących tych podmiotów była kluczowym czynnikiem, który sprzyjał zwiększeniu skuteczności wykonywania przez nie obowiązków, w szczególności tych o charakterze kontrolno-nadzorczym.