Granice obowiązku gwaranta wykonującego zawód lekarza - Piech, Karolina (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2021)
Artykuł dotyczy problematyki granic obowiązku gwaranta, czyli osoby, na której ciąży prawny, szczególny obowiązek zapobiegnięcia skutkowi przestępnemu na gruncie prawa karnego materialnego. Autorka rozważa, czy granice tego obowiązku są w odniesieniu do osoby wykonującej zawód lekarza w jakikolwiek sposób limitowane. W tym celu poddaje analizie przepisy ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty oraz Kodeksu etyki lekarskiej oraz przepisy Kodeksu karnego. Następnie, odwołując się do dorobku doktryny prawa karnego, wyróżnia poszczególne rodzaje ryzyka. Zakończenie artykułu stanowi odpowiedź na pytanie, czy lekarz ma obowiązek ratowania zdrowia lub życia pacjenta z narażeniem się na niebezpieczeństwo osobiste.