Prawnomiędzynarodowe uwarunkowania samorządu terytorialnego - Kiczka, Karol (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Opracowanie porusza wybrane zagadnienia odnoszące się do znaczenia prawa międzynarodowego, w tym unijnego i jego praktyki na status jurydyczny samorządu terytorialnego w Polsce. Zbadany wybiórczo materiał i przeprowadzone rozważania dają podstawę do stwierdzenia, że restytucja samorządu terytorialnego w naszym państwie uwzględniała wzmiankowane prawodawstwo międzynarodowe, a zwłaszcza dorobek Rady Europy.