Normatywne uwarunkowania realizowania kompetencji prawodawczych przez organy jednostek samorządu terytorialnego - Jakimowicz, Wojciech (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
W przedstawionym opracowaniu podjęto próbę analizy normatywnych determinant realizowania władztwa administracyjnego organów jednostek samorządu terytorialnego w ramach ich kompetencji prawodawczych. Przedstawiono wpływ normatywnej kategorii samodzielności jednostek samorządu terytorialnego na sposób realizowania kompetencji prawodawczych przez organy tych jednostek. Wśród normatywnych determinant realizowania kompetencji prawodawczych zwrócono uwagę na charakter norm kompetencyjnych i norm zadaniowych, a także wzajemne relacje między nimi. Zasygnalizowano problematykę metod wykładni tych norm. Dokonano także oceny wpływu norm, które determinują formalny aspekt korzystania z upoważnienia ustawowego, na sposób korzystania z kompetencji prawodawczych. Rozważania osadzono na tle poglądów prezentowanych w doktrynie prawa i zilustrowano aktualnymi przykładami analizowanymi w orzecznictwie.