Koniec idei CSR. Nowy początek? - Zboroń, Halina (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
Przedmiotem rozważań podjętych w artykule jest stan współczesnej refleksji o społecznej odpowiedzialności biznesu (CRS). Celem artykułu jest wykazanie, że prowadzone od kilkunastu lat dyskusje na temat CSR prowadzą do propozycji nowych modeli CSR, których przykładem są idea CSV (wytwarzanie wspólnej wartości) Marka R. Kramera i Michaela E. Portera i oraz koncepcja Firma-Idea zaproponowana przez Jerzego Hausnera i Mateusza Zmyślonego. Obie propozycje są przykładem nowego ujęcia społecznej roli biznesu i jego wpływu na zmiany klimatyczne. Intencją autorki jest przedstawienie argumentacji na rzecz tezy o konieczności przeformułowania tradycyjnie pojmowanego modelu CSR. W przekonaniu autorki omawiane w artykule nowe propozycje stanowią obiecującą inspirację dla dalszych poszukiwań w tym zakresie.