Wybrane uwagi na temat charakteru i statusu lex sportiva w przestrzeni prawnomiędzynarodowej - Widłak, Tomasz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Artykuł podejmuje tematykę charakteru prawnego i miejsca prawa sportowego w strukturze prawa międzynarodowego. Obejmuje rozważania nad typami źródeł prawa, zakresem przedmiotowym i podmiotowym (instytucjonalnym) prawa sportowego na poziomie międzynarodowym, porusza kwestię konieczności usystematyzowania terminologii w zakresie takich pojęć, jak ‘międzynarodowy porządek’ i ‘system sportowy’. Autor podejmuje próbę przybliżenia definicji terminu lex sportiva, a także prezentuje wybrane uwagi i obserwacje na temat jego klasyfikacji jako, odpowiednio, prawa międzynarodowego, transnarodowego, globalnego i ponadnarodowego. W końcowej części argumentuje za opisem lex sportiva w kategoriach globalnego prawa administracyjnego i wskazuje na jego innowacyjne cechy, mogące stanowić potencjalnie atrakcyjną modelową propozycję lex ferenda nowego prawa globalnego.