Bankowość prywatna – stan i perspektywy rozwoju w Polsce - Kupka, Katarzyna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Bankowość prywatna to najbardziej zaawansowana forma bankowości detalicznej, stanowiąca znaczącą część współczesnych strategii banków i uznawana za jeden z aktualnie najprężniej rozwijających się obszarów. Wynika to z potencjału samego rynku, ale również fali wzrastającego kapitału oraz coraz większych oczekiwań najzamożniejszych klientów, które stają się wyznacznikiem jej dalszego rozwoju. Polski private banking czerpie wzory z zachodnich instytucji, a efekt naśladownictwa wpływa pozytywnie na jego kształt i dalszy rozwój oferty. Wraz z wykorzystywaniem potencjału rozwojowego usług bankowości prywatnej polskiego rynku, stopień profesjonalnej obsługi oraz kompleksowego doradztwa będzie dalej ewoluował, podążając za silnymi światowymi wzorcami. Powstaje zatem ogromne pole do zaoferowania wyspecjalizowanych i kompleksowych nowych usług dla rynku polskiego, przy jednoczesnym zwiększeniu sił i nakładów na rozwój tych usług z dbałością o jakość świadczonych usług.