Korzyści materialne z wykształcenia formalnego w Polsce - Kunasz, Marek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Okres transformacji systemowej to w Polsce czas istotnych zmian w strukturze wykształcenia społeczeństwa, a także poszczególnych grup zawodowych (wyodrębnianych z uwzględnieniem klasyfikacji ISCO-COM 88). Stąd w pracy badano, czy zmiany w strukturze wykształcenia (o zróżnicowanym natężeniu w poszczególnych grupach zawodowych) przekładały się na zmiany relacji przeciętnego wynagrodzenia brutto w danej grupie zawodowej i wśród ogółu zatrudnionych w Polsce. Analizy prowadzono na podstawie danych Eurostatu i GUS-u. Horyzont czasowy prowadzonych analiz wyznaczają lata 2002-2012.