Efektywność portfeli akcji zabezpieczonych opcjami indeksowymi na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 2007-2015 - Flotyński, Marcin (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
W artykule przeprowadzono badanie ilościowe na danych z lat 2007-2015, które miało na celu ocenę celowości wykorzystania instrumentów pochodnych w kontekście podwyższania stopy zwrotu i obniżania ryzyka portfeli akcji notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Celem artykułu jest sprawdzenie, na podstawie badania empirycznego, efektywności portfeli zabezpieczonych opcjami indeksowymi. Efektywność rozumie się jako stosunek zysku do ryzyka portfeli akcji notowanych na GPW. Zakres czasowy badania podzielono na trzy okresy w taki sposób, aby ukazać różnicę w efektywności portfeli podczas słabej koniunktury giełdowej. Spośród metod badawczych wykorzystano m.in. analizę porównawczą oraz analizę regresji do obliczenia wartości współczynnika beta. Efektywność portfeli zabezpieczonych opcjami indeksowymi i tych niezabezpieczonych została zmierzona wskaźnikami Sharpe’a, Treynora, Jensena, Information Ratio i Sortino. Sformułowano hipotezę badawczą stwierdzającą, że portfele spółek zabezpieczone derywatami są bardziej efektywne niż portfele niezabezpieczone (indeksy giełdowe). W badanym okresie portfele zabezpieczone opcjami indeksowymi charakteryzowały się wyższą stopą zwrotu i niższym ryzykiem niż portfele indeksów giełdowych. Zostało to potwierdzone przez analizę kształtowania się mierników efektywności.