Wolontariat w Polsce. Przykład projektu Polska Cyfrowa Równych Szans - Szymańska-Palaczyk, Agnieszka (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Artykuł jest raportem z badania prowadzonego wśród Latarników – wolontariuszy projektu Polska Cyfrowa Równych Szans, osób odpowiedzialnych za wprowadzenie osób w wieku 50+ w cyfrowy świat. Wyniki badań pokazują ogólny rys cech społeczno-demograficznych Latarników, ich wcześniejsze doświadczenia z wolontariatem, specyfikę pracy w projekcie PCRS oraz odbiór społeczny wolontariuszy. Poszczególne dane prezentowane są na tle wyników badań ogólnopolskich, a także europejskiego i polskiego kontekstu funkcjonowania wolontariatu. Wyniki pokazują dość duże zróżnicowanie definiowania samego wolontariatu, a co za tym idzie ‒ różne motywacje włączania się w tego typu działania, a także różne poziomy satysfakcji z bycia wolontariuszem. Porównanie odpowiedzi Latarników z wynikami ogólnopolskich badań wolontariuszy wskazuje na możliwe podobieństwa i różnice między nimi, a zaprezentowane typologie wskazują kluczowe punkty podziału tej heterogenicznej grupy, jaką są wolontariusze.