Przyczynek do dyskusji nad zasadnością włączenia do Europejskiego Systemu Handlu Emisjami sektorów dotychczas nieobjętych systemem - Jarno, Klaudia (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Opracowanie włącza się w nurt rozważań nad możliwościami redukcji emisji gazów cieplarnianych z sektorów nieobjętych Europejskim Systemem Handlu Emisjami. W artykule poddano pod dyskusję zasadność poszczególnych rozwiązań w zakresie ewentualnego włączenia do Europejskiego Systemu Handlu Emisjami trzech sektorów znajdujących się poza nim, tj. transportu, rolnictwa i użytkowania budynków. Zastosowane metody badawcze obejmują elementy analizy opisowej i porównawczej.