Stopy zwrotu a wartość fundamentalna spółek w świetle założenia o racjonalności inwestorów - Fraś, Alicja (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Wzrost oczekiwań co do wyników spółki powinien pociągać za sobą wzrost popytu na akcje i w konsekwencji wzrost ich ceny. Jeśli inwestorzy byli dobrze poinformowani i podjęli racjonalne decyzje, spółki, których akcje podrożały, powinny przynieść większe zyski. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę weryfikacji, czy wzrost zainteresowania walorami spółki poprzedza poprawę jej rentowności dla inwestora. Badanie przeprowadzono na próbie 458 spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Przedział czasowy obejmuje okres od 1998 do 2015 r. Okazuje się, że nie istnieje liniowa zależność między notowaniami a wynikami spółki rozumianymi jako wzrost poziomu zysku na zainwestowaną złotówkę ani względny wzrost wartości księgowej na zainwestowaną złotówkę. Wyniki mogły zostać zaburzone ze względów metodologicznych, dlatego w dalszych badaniach zasadne będzie uwzględnienie m.in. ryzyka, różnic w podgrupach (sektorach, dużych i małych spółkach), przyjęcie innych wskaźników czy weryfikacja zależności nieliniowej.