Praca socjalna a innowacje społeczne – między rutyną i zmianą - Woźniak, Zbigniew (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Artykuł stanowi próbę przełożenia cech innowacji społecznych na cele, zamierzone zmiany oraz nowatorskie zadania w pracy socjalnej. Zaproponowana matryca potencjału innowacyjnego w pracy socjalnej jest ujęciem modelowym, zawierającym zasób propozycji możliwych do wykorzystania w procesie modernizowania pracy socjalnej na różnych poziomach organizacji życia zbiorowego i w zależności od ustroju, przyjętej opcji polityki społecznej oraz sytuacji gospodarczej kraju.