Prawne formy działania administracji publicznej – między stabilizacją a potrzebą przełomu - Lipowicz, Irena (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Prawne formy działania administracji będące w istocie wytworem doktryny „domykają” konstrukcję działań administracji w demokratycznym państwie prawnym, pozwalają zwiększyć przewidywalność i rozliczalność tych działań przez obywateli i innych adresatów aktywności podmiotów administrujących. Samej administracji dają niezbędną stabilizację i pewność właściwego sposobu funkcjonowania. W opracowaniu ukazano współczesne dylematy poszerzenia uznanego „katalogu” prawnych form działania administracji o formy konsensualne, zwłaszcza umowę administracyjną w sytuacji ewolucji współczesnych zadań administracji publicznej. Nasze opóźnienie w tym zakresie staje się widoczne i pozbawia administrujących nowych, elastycznych narzędzi. Zawarto także rozważania o napięciu między stabilizacją a postulatem przełomu w badanym zakresie w związku z potrzebą modernizacji administracji i koniecznością odciążenia sądownictwa administracyjnego.