Reklama lekarzy po zmianach Kodeksu etyki lekarskiej z 2024 roku z perspektywy prawa Unii Europejskiej - Piesiewicz, Piotr F.; Płowiec, Witold (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Celem badawczym niniejszego artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy obowiązujące regulacje krajowe są zgodne z wymogami prawa unijnego. Autorzy stawiają hipotezę, że obowiązujące od 1 stycznia 2025 r. regulacje wprowadzone uchwałą nr 5 Nadzwyczajnego XVI Krajowego Zjazdu Lekarzy z 18 maja 2024 r. są niezgodne z wymogami prawa unijnego. Przeprowadzona analiza doprowadziła do wniosku, że nadal obowiązuje zakaz reklamy lekarzy, co jest niezgodne z dyrektywą 2000/31/WE oraz art. 56 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Z tego względu obowiązujące w Polsce regulacje zawarte w ustawie o działalności leczniczej i Kodeksie etyki lekarskiej powinny zostać zmienione. Należałoby wprowadzić możliwość korzystania z informacji handlowych przez lekarzy z jednoczesnym określeniem ich formy, zakresu i treści. Wprowadzane ograniczenia powinny być ukierunkowane na zapewnienie zgodności z zasadami wykonywania zawodu lekarza, dotyczącymi w szczególności niezależności, godności i prestiżu zawodu, tajemnicy zawodowej i rzetelności wobec pacjentów i innych przedstawicieli zawodu. Ponadto wprowadzane zmiany muszą być proporcjonalne, uzasadnione nadrzędnym interesem publicznym i niedyskryminacyjne. Z tymi wymogami koresponduje konieczność zachowania reguł proceduralnych. Procedura wdrożenia prawa unijnego wymaga bowiem przeprowadzenia obiektywnej i niezależnej oceny nowych przepisów oraz konsultacji, tak aby zapewnić ich zgodność z zasadami proporcjonalności, uzasadnionego i niedyskryminującego charakteru.