Hierarchia źródeł finansowania przedsiębiorstw w kontekście płynności akcji na rynku kapitałowym - Stereńczak, Szymon; Kubiak, Jarosław (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy płynność akcji ma związek z wykorzystaniem poszczególnych źródeł finansowania. Dotychczasowe badania wskazują, że płynność akcji łagodzi negatywne skutki asymetrii informacji, co sugeruje, że może także wpływać na wybór przedsiębiorstw odnośnie do źródeł finansowania. Próbę badawczą stanowią spółki notowane w czternastu krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Do weryfikacji hipotez wykorzystano szereg metod statystyczno-ekonometrycznych, w szczególności modele tobitowe oraz rozszerzony model Shyam-Sunders i Myersa (1999). Wyniki badań wskazują, że spółki, których akcje są bardziej płynne, w mniejszym stopniu finansują swoją działalność z zysków zatrzymanych niż spółki o mniej płynnych akcjach. Płynność akcji różnicuje zatem spółki pod kątem preferencji odnośnie do finansowania wewnętrznego. Wyniki badań sugerują także, że płynność akcji różnicuje wybór przedsiębiorstw w zakresie źródeł zewnętrznego finansowania. W większym stopniu jednak dotyczy to płynności całego rynku akcji w danym kraju aniżeli płynności akcji pojedynczej spółki. Zależności między płynnością akcji a poziomem zysków zatrzymanych oraz wyborem zewnętrznych źródeł finansowania są bardziej wyraźne w grupie spółek wysoce narażonych na negatywne skutki asymetrii informacji. To z kolei potwierdza, że płynność akcji oddziałuje na hierarchię źródeł finansowania przedsiębiorstw przez zmniejszanie negatywnych skutków asymetrii informacji. Wyniki badań mogą być przydatne w szczególności dla menedżerów i regulatorów rynku jako motywacja do zwiększania płynności akcji notowanych na giełdzie.