O uznawaniu i wykonywaniu zagranicznych orzeczeń sądowych w sprawach cywilnych i handlowych - Mataczyński, Maciej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Inspiracją tego artykułu recenzyjnego jest monografia The HCCH 2019 Judgments Convention: Cornerstones, Prospects, Outlook pod redakcją Matthiasa Wellera, João Ribeiro-Bidaoui, Moritza Brinkmanna i Niny Dethloff (Hart Publishing, 2023). Została ona zaprezentowana podczas konferencji naukowej pod tym samym tytułem, zorganizowanej w dniach 9–10 czerwca 2023 r. w Bonn. Poświęcona jest Konwencji o uznawaniu i wykonywaniu zagranicznych orzeczeń sądowych w sprawach cywilnych i handlowych zawartej 2 lipca 2019 r. pod auspicjami Haskiej Konferencji Prawa Prywatnego Międzynarodowego (HCCH). Książka została opublikowana w cztery lata po uchwaleniu Konwencji i krótko przed jej wejściem w życie 1 września 2023 r. Konwencja haska z 2019 r. jest częścią wielkiego przedsięwzięcia unifikacji międzynarodowej procedury cywilnej, realizowanego od ponad półwiecza w ramach HCCH, w szczególności problematyki jurysdykcji, uznawania i wykonywania zagranicznych orzeczeń sądowych. Ideą prawników zrzeszonych w HCCH było stworzenie powszechnej konwencji na kształt reżimu unijnego obowiązującego na podstawie rozporządzeń Bruksela I oraz Bruksela I (recast). Monografia stanowi inspirację do szerszych rozważań o procesie unifikacji prawa w skali międzynarodowej oraz roli, jaką odgrywają w nim przedstawiciele doktryny i organizacje międzyrządowe. Przedmiotem pogłębionej analizy są wybrane postanowienia umowy międzynarodowej ilustrujące najnowsze trendy w światowej praktyce konwencyjnej (np. tzw. bilateralizacja wielostronnych umów międzynarodowych).