Asystemowy i niekonstytucyjny charakter ewolucji modelu opodatkowania spółek handlowych w Polsce - Drozdowski, Edgar Krzysztof (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Celem artykułu jest krytyczna ocena kierunku ewolucji modelu opodatkowania spółek handlowych w Polsce. Autor wskazuje, że wprowadzone w ostatnich latach zmiany w opodatkowaniu spółek osobowych (komandytowej, komandytowo-akcyjnej i jawnej) mają charakter asystemowy i dowodzi, że niektóre z wprowadzonych rozwiązań naruszają konstytucyjną zasadę sprawiedliwości podatkowej (art. 2 i 32 w zw. z art. 84 Konstytucji RP), w szczególności: nadanie podmiotowości prawnopodatkowej spółce jawnej (art. 1 ust. 3 pkt 1a lit. a–c ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych), nierówne traktowanie wspólników spółki jawnej i komplementariuszy spółki komandytowej i komandytowo-akcyjnej (art. 30a ust. 1 pkt 4 w związku z art. 30a ust. 6a–6c ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych [u.p.d.o.f.]) oraz przyznanie nieuzasadnionych przywilejów komandytariuszowi (art. 21 ust. 51a u.p.d.o.f.). Na koniec w ramach postulatów de lege ferenda autor rozważa możliwości korekty obowiązującego modelu opodatkowania spółek i ich wspólników. Tekst uzupełnia istotną lukę badawczą w refleksji nad konstytucyjnością i systemowością zmian w opodatkowaniu spółek handlowych w Polsce. W pracy wykorzystano metodą dogmatycznoprawną w celu weryfikacji konstytucyjności przywołanych wyżej regulacji oraz metodą teoretycznoprawną w celu wykazania asystemowości nowego modelu opodatkowania spółek.