Rozpoznawanie formy oraz treści w procesie identyfikacji prawnych czynności konwencjonalnych – wstęp do problematyki - Gmerek, Karolina (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Celem artykułu jest próba określenia miejsca oraz roli pewnych czynności myślowych dotyczących formy oraz treści w procesie identyfikacji prawnych czynności konwencjonalnych. Realizacja celu badawczego wymaga wykorzystania metod oraz dorobku prawoznawstwa, w tym ogólnej teorii prawa, a także filozofii języka oraz pragmalingwistyki. Przedstawiona w artykule analiza pozwoliła na zaproponowanie takiego sposobu pojmowania formy oraz treści, przy którym możliwe jest uznanie tych elementów za konstytutywne dla prawnych czynności konwencjonalnych in genere. Ponadto szczegółowa analiza problematyki rozpoznawania formy oraz treści w procesie identyfikacji prawnych czynności konwencjonalnych ujawniła istotną metodologiczną złożoność tego procesu. Wyniki badań prezentowane w artykule mają służyć rozwojowi ogólnoteoretycznej koncepcji czynności konwencjonalnych w prawie oraz wzmocnieniu jej potencjału teoretycznego i metodologicznego w obszarze badań teoretycznoprawnych i dogmatycznoprawnych.